Symptomer på stress

Stress kan vise sig på mange måder. De vigtigste kendetegn er:

Nogle af symptomerne betyder mere end andre.

Indre uro, irritabilitet og ubeslutsomhed kender vi alle til, når vi bliver presset. De forsvinder, når vi føler os ovenpå igen. Får du til gengæld sværere og vedvarende symptomer, er det et signal om at der må gøres noget. Problemer med søvnen er et hyppigt tegn på stress, og kan gøre det svært at komme ovenpå igen.

Hvad kan du selv gøre?

Er du stresset, er det bedste, du kan gøre at tale med en anden person om det. Vælg én du har det godt med. Det hjælper at sætte ord på, hvordan du har det, og hvad der udfordrer dig, du bliver klogere på dine udfordringer og hvad du evt. kan gøre.

Identificer, hvad det er der stresser. Oftest er det en kombination af årsager, der er belastende. Det er ikke nødvendigvis kun dit arbejde. Der er ofte tale om en kombination af private og arbejdsmæssige faktorer.

Se på din kalender, er der plads til det uforudsete ting og pauser? Vær realistisk. Har du for mange arbejdsopgaver til for lidt tid, så få din leder til at hjælpe med at prioritere. Er det på hjemmefronten, at det spidser til, så skru ned for ambitionerne. Overblik skaber kontrol, og følelsen af kontrol giver os ro.

Lyt til din krop. Kroppen er god til at fortælle os, hvornår vi er pressede. Det er bare ikke altid, at vi lytter efter. Lær dine signaler at kende, så du kan bruge dem til at bremse op. Hvis du er i tvivl, om dine symptomerne skyldes stress, skal du gå til din egen læge og blive undersøgt.

Nå vi er stressede, har vi brug for hjælp. Vær åben og tag i mod hvad du kan få af hjælp både på arbejde og privat. Det kan være at du har brug for en sygemelding helt eller delvist i en periode.

Forebyggelse

Det er OK at have travlt og føle sig presset af og til. Det er bare vigtigt at kunne mærke, hvornår det er nok, og der er brug for en pause. Desværre bliver vi døve for kroppens signaler, når vi er pressede. Når vi er pressede bliver behovet for kontrol større, og vi ender med at bekymre os om alt muligt. Ofte tænker vi på rigtig meget, som vi faktisk ikke kan gøre noget ved eller som bare er mulige problemer langt ude i fremtiden. Det er vigtigt for at forebygge at fokusere på her og nu. Meditation og mindfulness kan hjælpe os med at mærke vores krop og bevare fokus.

Nattesøvnen er dagens vigtigste pause. Det er her krop og sind restituerer. Sørg for at få 7-8 timers søvn. Vær også opmærksom på din kost. Når vi er pressede, kan vi have en tendens til at spise for sødt og fedt, ryge flere cigaretter og tager et glas for meget.

Kom ud i naturen. Gå nogle lange ture i skoven eller langs vandet. Naturen har en beroligende virkning på os. Motion i passende mængde giver os en naturlig træthed og hjælper os med at brænde nogle af stresshormonerne af.

Går du rundt med en ”sten i skoen”, så identificer problemet og gør noget ved det. En ”sten” kan blive til mange og pludselig føler du magtesløshed.

Hvis du har brug for en kort uforpligtende samtale om dine symptomer og konkrete råd til, hvad du kan gøre, er du velkommen til at ringe til Kalmia på +45 45 46 16 00. Du kan også læse mere om vores behandlingstilbud her.